Szülőnek lenni

2016.09.18

Nem az a fontos, hogy mit csinál a gyerek, hanem az, hogy miért csinálja?
A Szülőnek lenni program szülőknek, nevelőknek, családoknak, gyereküket egyedül nevelő szülőknek, mozaik családoknak, kíván segítséget, tanácsot nyújtani.

A Szülőnek lenni program elsősorban a problémák megelőzését tűzte ki célul és azt kívánja megvalósítani, de emellett segíteni akarunk a családi vagy pár problémákkal küszködőknek, a "problémás gyerekek" családjainak, a probléma megértésében és kezelésében.

A gyerek megszületéséhez 9 hónapra, felnőtté válásához 18 évre van szükség. A 9 hónap eseményeit ma már viszonylag jól tudjuk követni, de utána egy kicsit bizonytalanabb, hogy milyen lesz a folyamat. Van, aki már nem sokkal 10 év felett megpróbál felnőttet csinálni a gyerekéből, természetesen "az Ő érdekében", de van olyan is, aki még 20 éves kora után sem tudja felnőttként kezelni a gyerekét, vagy úgy engedi el a kezét 18 évesen, hogy nem segítette addigra a felnőtté válását.
A gyerek megszületése előtt, különösen az első gyerek előtt, sokat készülnek a leendő szülők, tanulnak, kérdezgetnek másokat, olvasnak és megpróbálnak teljesen felkészülni arra, ami minden gyerek esetében más és más. Ezt követően azonban már kevésbé készülünk tudatosan arra, hogy 18 évig végig, közvetlenül felelősek vagyunk azért, hogy milyen a gyerekeink gyerekkora, és különösen azért, hogy addigra felnőtté váljanak, s itt a felnőtté válás alatt nem azt értjük, hogy jól elvégezze az iskoláit, hanem, hogy Ő maga, önállóan alkalmas legyen a felnőtt életre.