Könyvajánló

Amit és amiért érdemes elolvasni

A könyv az "új szülőknek" nyújt nagyon sok segítséget, mert ők nemcsak szülőkké válnak, hanem családdá is kell válniuk az első és a többi gyerek érkezését követően. Vannak benne sokak által akár már ismert megoldások, természetesnek tekinthetjük, hogy: "Ha gyerekek a konyhában és a terítésben is segíthetnek, finomabbnak találják majd az ételt" Sok ilyen magától értetődő dologgal találkozunk, de felhívja rá a figyelmet és sugallja, hogy a közös életet nem csak esetenként, hanem folyamatosan lehet élni.

Segít a hétköznapok és az ünnepek egyedivé tételében, a gyerek szempontjából fogalmaz, de az egész családnak segít, nemcsak megmutatja mi miért fontos, hanem ötleteket is ad a megvalósításra.  Olyan alapelveket mutat meg és rögzít, amelyeket megismerve, az iskolás kor megkezdését követően is tartalmas, egymást segítő és közös felüdülést szolgáló családi életet tudunk majd élni.

A könyvet a szerkezete könnyen olvashatóvá, érthetővé és élvezhetővé teszi, többször is kézbe lehet venni, újra és újra ötleteket lehet belőle gyűjteni.

Cserey Miklós

Móra családi iránytű sorozat

A legjobb az lenne, ha így kezdenénk, de ez természetesen nem megy. Mégis bármikor a kezébe veszi a szülő, akkor sok dolgot megérthet, hogy mi miért történik, illetve miért nem történik.

Ebből a könyvből is megérthetjük, a következetesség nem szigorúságot jelent, hanem követhető és következetes szabályokat és határokat. Sok kérdésünkre ad választ, hogy miért nem tudjuk elérni a gyereknél, hogy ne legyenek állandóan, vagy vissza térően viták, veszekedések.

Ez az a könyv, amit újra és újra érdemes olvasni, elolvasni. Sőt a szülőknek együtt kellene olvasni és értelmezni. Sok, nemzedékeken keresztül belénk ivódott rossz gyakorlatra mutat rá, amiket régen még nem tudtunk a gyerek-szülő kapcsolatról és hatalmi szóval intéztünk el. Nem igaz a mondás, hogy "engem is így neveltek a szüleim, mégis rendes ember lett belőlem", mert lehet, hogy rendes emberek lettünk, de simább és élvezetesebb úton is el lehet jutni a felnőtt létig, úgy, hogy felnőttként is jó kapcsolatban maradjunk a szüleinkkel.

Cserey Miklós

Móra családi iránytű sorozat

Az első, ami eszembe jutott erről a könyvről, ha attól félünk, hogy a gyerekünk nem fog szeretni, ha nem engedünk meg neki valamit, akkor biztos, hogy el kell olvasnunk a könyvet.

Nekem fontos, amit már az elején feszeget a könyv, hogy mi a  különbség aközött, amit a gyerek akar és amire ténylegesen szüksége van. Amikor ezt végigolvassuk és végiggondoljuk, sokkal könnyebb lesz kezelni a nehézségeinket.

Mint a sorozat többi könyve is, ez is abban segít, hogy megértsük a gyerekünket, mitől olyan, amilyen és ez mennyire természetesen következménye az életkorának, a velünk való kapcsolatának.

Sok-sok élethelyzetre, a legjellemzőbbekre ad tanácsot, megoldási lehetőségeket a könyv, a napi ügyektől, a félelemmel összefüggő, a nyugtalan, a figyelmetlen gyerekekkel kapcsolatban.

Több kérdéssora segíti az olvasót abban, hogy a saját viselkedésére is rá tudjon nézni, abban is megláthassa, hogy min érdemes változtatni.

Cserey Miklós

Móra családi iránytű sorozat

Vajon mire van szükség ahhoz, hogy gyerekeink érvényesüljenek, beváljanak az életben? Valóban annyi mindenre, és olyan eszeveszett tempóban, mint azt a világ ma sugallja?
Vekerdy Tamás szerint a válasz: NEM!

Nem az lesz sike­res felnőtt, aki kisgyerekkorában már fel­nőtt módon hajtott és teljesített, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett.
Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól.
Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

Cserey Miklós

Megismerlek és elfogadlak.
Olyannak, amilyen vagy.
A te teljes világodat.
Aki jól szeret, az megismer és elfogad
saját világát kitágítja a másik felé.
Befogadja őt.

Vekerdy Tamás mondja az előadásai utáni beszélgetésekről:

"Míg az előző kötetben, az Érzelmi biztonságban az előadások válogatása jelent meg, itt ezeké a közös beszélgetéseké. És, igen, ezek a beszélgetések mindig abba az irányba mutattak, hogy miképp is kellene, hogyan is lehetne ezt az együttélést - a gyerekkel és tágabban: egymással - jól csinálni, hogyan is lehetne jól szeretni. Akármerre ágaznak is el az egyes témák, a mélyükben mindig ez a kérdés lapul. Ott húzódik meg, és sokszor felfűti a beszélgetést.
Kicsit szorongok. Vajon ebből a felfűtöttségből sikerül-e itt, a következő lapokon valamit is visszaadni?"
Vekerdy Tamás