Könyvajánló

Amit és amiért érdemes elolvasni

A könyv az "új szülőknek" nyújt nagyon sok segítséget, mert ők nemcsak szülőkké válnak, hanem családdá is kell válniuk az első és a többi gyerek érkezését követően. Vannak benne sokak által akár már ismert megoldások, természetesnek tekinthetjük, hogy: "Ha gyerekek a konyhában és a terítésben is segíthetnek, finomabbnak találják majd az ételt" Sok ilyen magától értetődő dologgal találkozunk, de felhívja rá a figyelmet és sugallja, hogy a közös életet nem csak esetenként, hanem folyamatosan lehet élni.

Segít a hétköznapok és az ünnepek egyedivé tételében, a gyerek szempontjából fogalmaz, de az egész családnak segít, nemcsak megmutatja mi miért fontos, hanem ötleteket is ad a megvalósításra.  Olyan alapelveket mutat meg és rögzít, amelyeket megismerve, az iskolás kor megkezdését követően is tartalmas, egymást segítő és közös felüdülést szolgáló családi életet tudunk majd élni.

A könyvet a szerkezete könnyen olvashatóvá, érthetővé és élvezhetővé teszi, többször is kézbe lehet venni, újra és újra ötleteket lehet belőle gyűjteni.

Cserey Miklós

Móra családi iránytű sorozat

A legjobb az lenne, ha így kezdenénk, de ez természetesen nem megy. Mégis bármikor a kezébe veszi a szülő, akkor sok dolgot megérthet, hogy mi miért történik, illetve miért nem történik.

Ebből a könyvből is megérthetjük, a következetesség nem szigorúságot jelent, hanem követhető és következetes szabályokat és határokat. Sok kérdésünkre ad választ, hogy miért nem tudjuk elérni a gyereknél, hogy ne legyenek állandóan, vagy vissza térően viták, veszekedések.

Ez az a könyv, amit újra és újra érdemes olvasni, elolvasni. Sőt a szülőknek együtt kellene olvasni és értelmezni. Sok, nemzedékeken keresztül belénk ivódott rossz gyakorlatra mutat rá, amiket régen még nem tudtunk a gyerek-szülő kapcsolatról és hatalmi szóval intéztünk el. Nem igaz a mondás, hogy "engem is így neveltek a szüleim, mégis rendes ember lett belőlem", mert lehet, hogy rendes emberek lettünk, de simább és élvezetesebb úton is el lehet jutni a felnőtt létig, úgy, hogy felnőttként is jó kapcsolatban maradjunk a szüleinkkel.

Cserey Miklós

Móra családi iránytű sorozat

Az első, ami eszembe jutott erről a könyvről, ha attól félünk, hogy a gyerekünk nem fog szeretni, ha nem engedünk meg neki valamit, akkor biztos, hogy el kell olvasnunk a könyvet.

Nekem fontos, amit már az elején feszeget a könyv, hogy mi a  különbség aközött, amit a gyerek akar és amire ténylegesen szüksége van. Amikor ezt végigolvassuk és végiggondoljuk, sokkal könnyebb lesz kezelni a nehézségeinket.

Mint a sorozat többi könyve is, ez is abban segít, hogy megértsük a gyerekünket, mitől olyan, amilyen és ez mennyire természetesen következménye az életkorának, a velünk való kapcsolatának.

Sok-sok élethelyzetre, a legjellemzőbbekre ad tanácsot, megoldási lehetőségeket a könyv, a napi ügyektől, a félelemmel összefüggő, a nyugtalan, a figyelmetlen gyerekekkel kapcsolatban.

Több kérdéssora segíti az olvasót abban, hogy a saját viselkedésére is rá tudjon nézni, abban is megláthassa, hogy min érdemes változtatni.

Cserey Miklós

Móra családi iránytű sorozat