A program célja

Segítséget nyújtani szülőknek közvetlenül, szülőcsoportokban a mindennapok aktuális szülői kérdéseiben.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szülői segítő szándék nem egyenlő a hatékony, és helyes segítséggel. A mai szülőnek, segíteni kell a gyerekének olyan dolgokra is megtalálni a választ, ami az Ő gyerekkorában, fiatal korában még nem létezett, nem ismeri a lehetséges mintákat, nincs még generációs örökség a megoldásra.

Szeretnénk, ha minél több szülő látná, tudná, hogy a gyereke minden cselekedetének megvan a mozgatórugója, a gyerek minden életkorban a saját gondolatai és céljai szerint cselekszik, szülőknek sokszor furcsán, de a saját szempontjaik szerint konzekvensen.

Tudjuk, hogy nagy figyelmet kell fordítani a csecsemőkre, a kisgyerekekre, de tudnunk kell, hogy ugyanilyen figyelemre van akkor is szükségük, amikor kisiskolások, amikor elkezdenek serdülni, s amikor elérik a fiatal felnőttkort.

A szülő lehet a biztos háttér a gyereknek a kortárs csoporttal való viszonyban, a világ nehézségeinek kezelésében az önállóság kifejlődésében, a saját céljaik kitűzésében és megvalósításában.

Szeretnénk felhívni a szülők figyelmét arra, hogy mit kapnak tőlük a gyerekeik a segítségükkel, a szándékaiktól függetlenül, sokszor nem tudatosan, sokszor észre sem véve, hogy mi történik velük. A szülő mindig nevel, a legtöbbet akkor, amikor nem nevel, hanem él, dolgozik, szabadidejét tölti, kapcsolatokat ápol. A gyerek itt látja és kezdi alkalmazni azokat a mintákat, amelyek a számára eléggé szimpatikusak, vagy eléggé erősek. 

A szülőség

Igazi élethosszig tartó tanulás - tanulni a gyerekeinkkel egymást, az együttélést; és tanulni szülőként magunkat!

Fontosnak tartjuk, hogy a szülőknek lehetőségük legyen és akarjanak több ismeretet szerezni a gyerekek fejlődéséről és fejlődésének jellemzőiről, és a szülői támogatás eredményes megoldásairól.

Ezt országos szülői-családi segítő-tanácsadó hálózat létrehozásával kívánjuk támogatni, amely szülői tanácsadókat készít fel arra, hogy különböző korosztályú gyerekek szülői csoportjainak nyújtsanak segítséget a gyerekeik fejlődésének kérdéseiben.

A szülői csoportokkal elősegítjük és ösztönözzük a bevált gyakorlatok terjedését, és az azonos helyzetben levő szülők tapasztalatcseréjét.

Magamról

Több, mint 3 évtizede foglalkoztat, hogy a szülő, a felnőtt milyen módon tudja segíteni a gyerekét a fejlődésben, úgy hogy az a gyereknek a legjobb legyen.

Bruno Bettelheim szavaival hiszem és vallom, hogy lehet őszintén és elkötelezetten "elég jó szülő"-vé válni. Célomnak tekintem, hogy segítségemmel, közreműködésemmel, a lehetőségek megismerésével és megvalósításával minél több szülő és gyerek kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá váljon.

Célom, hogy tudjunk többet a gyerekeink működéséről, s mindarról, amitől boldog gyermekkoruk lesz. Hiszem, hogy minden helyzetben, amikor felnőttként hatással lehetünk a környezetünkben élő gyerekek életére, azt lehet felszabadultan együttműködően és egyenrangúan csinálni.

Cserey Miklós - info@szuloneklenni.hu

© 2012 Szülőnek lenni program - Minden jog fenntartva!
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el