Pilot 2018.

A szülőség, a családi élet támogatására felkészítő tréning


Szülői-családi tanácsadó-segítő képzés

Évek óta dolgozom azon, hogy olyan országos tanácsadói hálózatot alakítsak ki, amelynek tagjai megfelelő alapképzésre és módszertani ismeretekre támaszkodva, a saját környezetükben tudnak segíteni a szülőknek, a szülői nehézségeik megértésében és megoldásában.

A közeljövőben lehetőség nyílik arra, hogy EFOP 1.2.9-es program keretében néhány vidéki helyszínen 10-15 fő részére tarthatunk szülői-családi segítői képzéseket.

Ezeknek a képzésnek az előkészítéseként idén ősszel, a teljes programmal pilot programot szervezek, amelyre szeretettel meghívlak, és szívesen veszem ajánlataidat mások részvételére.

  • A távlati cél - a Szülőnek lenni program célja

1. A közgondolkodás megváltoztatása, annak érdekében, hogy a szülők akarjanak több ismeretet szerezni a gyerekek fejlődéséről és fejlődésének jellemzőiről, a szülői támogatás eredményes megoldásairól.

2. Országos hálózat létrehozására, amely szülői tanácsadókat készít fel arra, hogy különböző korosztályú gyerekek szülői csoportjainak nyújtsanak tanácsokat a gyerekük fejlődésének kérdéseihez. Elősegíteni és ösztönözni a bevált gyakorlatok terjedését, a tanácsadók és az azonos helyzetben levő szülők tapasztalatcseréjét.

3. Tanácsadókat, laikus segítőket toborozni és kialakítani a képzésük, felkészítésük, valamint a folyamatos működtetés rendszerét.

4. Tesztelni és véglegesíteni a képzés tematikáját, tartalmi és módszertani elemeit.

5. Folyamatosan fejleszteni a tudásbázist és a módszertani tárat, valamint biztosítani az akkreditált tanácsadók folyamatos képzését.

6. A program elsősorban edukációs szinten segít a családoknak, szülőknek a gyerekek növekedésével, a szülőséggel kapcsolatos kérdésekben, a családi, az egyéni normatív és a paranormatív krízisek kezelésében.

7. A szülői-családi tanácsadó nem helyettesíti más szakemberek munkáját, így pl. a pszichológusok, családterapeuták munkáját.


A program tervezett tartalma

A szülőség, a családi élet támogatására felkészítő tréning moduljai

Az egyes modulokban foglalkozunk az elméleti kérdésekkel, az alkalmazható módszertannal, és mindazzal, hogy mit tartunk a legszükségesebbnek, a többi segítő részére.

A program során foglalkozunk azzal, hogy milyen segédanyagok szükségesek a résztvevőknek a képzés és a további munka során.


A program várható, tervezett hatása

  • A segítők további működésének áttekintő modellje
  • A programon résztvevők a Szülőnek lenni program által igazoltan rendelkeznek azokkal az alapismeretekkel, aminek alapján szülői csoportokat szervezhetnek, iskolákban, óvodákban, munkahelyeken és minden olyan helyen, ahol szülőket csoportos programra össze lehet hívni
  • A segítőket ösztönözzük és segítjük, hogy a saját környezetükben szülőcsoportokat hirdessenek és tartsanak, a képzést követő évben legalább 4 alkalommal, akár 5-10 fő részvételével
  • A szülői programokat javasoljuk a kezdeti időben térítésmentesen, később, a helyi lehetőség szerinti díj kialakításával megtartani.

A tervezett időpontok, a lebonyolítás és a jelentkezés

  • október 5-6.
  • október 19-20.
  • november 16-17.
  • november 30. - december 1.
  • 2019. január 18-19.

Az időpontok péntek és szombati napokra esnek, tervek szerint pénteken 9.00 - 17.00, szombaton 9.00 - 14.00-ig.

A képzés ingyenes, mindössze annyit kérek, hogy jegyzetfüzetről és írószerről gondoskodj magadnak.

Most kb. 10-12 fős csoportot tervezek, így az kerül bele a programba, aki előbb tud visszajelzést küldeni, mert 14-15 főnél többen nem tudunk hatékonyan dolgozni.

A képzésen résztvevő felkerül a szülőnek lenni honlapra, mint "akkreditált" tanácsadó, segítő.

Kérlek, akkor jelentkezz, ha tudod, hogy mindegyik alkalommal részt tudsz venni a programon.

Írjál, kérdezz, javasolj, amit fontosnak tartasz és kérlek, jelezz vissza, hogy tudsz-e, akarsz-e kapcsolódni.

cserey.miklos@szuloneklenni.hu

Budapest, 2018. szeptember 2.