Szabó Márta

Szabó Márta, 40 éves, háromgyermekes édesanya vagyok, gyermekeim 14, 12 és 5 évesek. Eredeti végzettségem szerint középiskolai matematika - német szakos tanárként dolgoztam korábban egy külvárosi kéttannyelvű szakközépiskolában és jelenleg is félállásban egy belvárosi gimnáziumban. Elvégeztem a Grow csoport által indított alapozó és haladó Integratív Coachképzést, és így a tanítás mellett több mint két éve coachként is dolgozom. Ügyfeleim nagyobb része maga is szülő, főként édesanya.Úgy gondolom sok oldalról megtapasztaltam, mit is jelent, milyen feladatokat, helyzeteket hoz, ha szülők vagyunk. Saját életemben, a tanított gyerekek és szüleik életében és a klienseim belső folyamataiban. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom ezek során a résztvevők, szülők, gyerekek támogatását, különösen mai, elvárásokkal teli, sürgető világunkban.
A témák, amelyek ügyfeleimmel való munkámban a szülőséggel kapcsolatban megjelennek, közülük több a saját életemben is időről időre aktuális:
- hivatás, életcél keresése, kiépítése a család mellett; egyensúly a munka és a család között
- saját tér és pénzügyi autonómia megteremtése
- a tökéletes szülőség elengedése
- a válásnak és hatásainak a megélése, "optimalizálása"
- kapcsolati problémák
- a gyermek autonómiájának a támogatása
- elfogadni a gyermeket és ezzel párhuzamosan támogatni a fejlődését, a változását
- teljesítmény, tehetség támogatása (iskola, sport, művészetek)
- gyermekünk támogatása kudarcok, konfliktusok esetén.
Ugyanakkor tanárként és coachként is találkozom a gyermek - szülő - óvoda/iskola háromszögében megjelenő közös kihívásokkal, úgy mint :- iskolaválasztás,
- pályaválasztás,
- kamaszkor,
- tehetséggondozás,
- a lemaradások, nehézségek és a másság kezelése.
Hitem és tapasztalataim szerint a coaching folyamatok során illetve a coaching attitűddel végzett tanítás esetében a kliens ill. a tanítvány életvitelében tartós változás indulhat el, melynek alapja az elfogadás megélése, mintázataink tudatosítása, érzelmeink, szükségleteink megfigyelése és tudatosítása, annak megtapasztalása, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal.Ezek segítségével ugyanakkor klienseim és tanítványaim elsajátítják meghallgatás képességét, a Felnőtt - Felnőtt kommunikációt, a kölcsönös felelősségvállalást, a célorientáltságot valamint a határok és a szabadság tiszteletben tartását. Ezek pedig tapasztalataim szerint nagyon pozitív változásokat indítanak el gyermekeinkkel, diákjainkkal vagy akár saját szüleinkkel való kapcsolatainkban.Ezekkel összhangban szívesen dolgozom együtt másokkal is tematikus vagy általános szülői és gyermek csoportok támogatásában, szülők és gyermekek autonómiájának a támogatásában, fejlesztés és tehetséggondozás témájában, szülői coachingokban, tréningekben és coaching attitűdű tanácsadásokban.Ugyanakkor lelkes híve vagyok mindennemű együttgondolkozásnak!
Legfrissebb bennem most a gyermekeink változása. Beleakadtam egy mondatba Alice Munro egyik novellájában, és megakadt bennem. ,,Als Kind wird man jedes Jahr eine andere Person.'' - Gyermekként az ember minden évben más személy. - Elfelejtjük, pedig magunk is megéltük. Ha jól figyelünk, láthatjuk a gyerekeken, sőt megengedhetjük nekik. Megadhatjuk nekik a változás szabadságát. Ez viszont nem olyan könnyű, kell hozzá engedély magunknak is. Igyekszem...